Prajitura Alba ca Zapada este de fapt o prajitura traditionala, preparata in tara noastra de cel putin 30 de ani. La prima vedere, Alba ca Zapada poate parea una din acele prajituri complexe, dar dupa ce o vei prepara pentru prima oara, vei constata ca nu este deloc asa, este o prajitura simpla dar apetisanta.
Prepararea foilor:
- Amesteca bine faina cu praful de copt si sarea.
- Mixeaza ouale cu laptele si zaharul iar spre final adauga si uleiul, mixand pana la omogenizare.
- Peste compozitia rezultata, adauga faina treptat, amestecand cu mana pana se formeaza un aluat care nu se mai lipeste de maini.
- Presara faina simpla pe blatul sau masa de lucru apoi imparte aluatul in trei bucati egale. Intinde fiecare bucata de aluat cu ajutorul sucitorului, pentru obtinerea celor de prajitura.
- Fiecare foaie se pune la copt pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt, in cuptorul incins in prealabil la 180° C. Coacerea fiecarei foi in parte dureaza intre 5 si 8 minute, dar e bine sa verifici stadiul de coacere din cand in cand, pentru ca foile sa nu se arda. Foile sunt coapte cand se rumenesc usor.
Prepararea cremei:
- Amesteca bine faina cu laptele intr-un vas, apoi pune vasul la foc mic, amestecand tot timpul, ca sa nu se lipeasca. Din momentul in care compozitia s-a ingrosat putin, mai lasa vasul pe foc cca. 5 minute, apoi se ia vasul de pe foc si lasa-l sa se raceasca.
- Freaca margarina cu zaharul intr-un castron, apoi adauga de faina si lapte, realizata la punctul 1 si amesteca pana la omogenizare.
- Adauga coasaj rasa si sucul stors de la o lamaie (dupa gust) si amesteca din nou pana la omogenizare.
- Imparte crema obtinuta in .
Prepararea finala:
- Construieste prajitura(foaie, crema, foaie, crema, foaie) apoi infasoar-o (optional) in folie alimentara si aseaza deasupra un tocator care sa apese pe intreaga suprafata a prajiturii. Pe tocator aseaza alt obiect (nu mai greu de 1 kg) pentru presarea prajiturii. Lasa prajitura la presat la rece timp de 8-12 ore(peste noapte), pentru ca foile sa absoarba putin din crema si sa se inmoaie, iar crema se capete putina consistenta.
- Amesteca bine zaharul pudra cu zaharul vanilat si presara deasupra prajiturii, apoi portioneaz-o in forma de romburi.