Dovlecei, salata de quinoa rosie cu nuci

salata-de-dovlecei-si-quinoa-300x300.jpg

Dovlecei si salata de quinoa cu nuci

Dovlecei si salata de quinoa cu nuci

Quinoa si nucile (sau nuci in combinatie cu cereale) ofera consistenta perfecta, unica, a retetei.

Ingrediente

    • 1/2 cana de quinoa rosie sau orice alt tip, atent clatita intr-o sita fina
    • 2 lingurite de sare si inca putina pentru asezonare
  • 1/2 kg de dovlocel
  • 2 lingurite de parmezan fin, ras, plus inca 1/4 ceasca
  • 1 lingurita sare de lamaie
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 1 lingurita de otet
  • 6 lingurite ulei de masline extravirgin
  • Piper proaspat
  • 1/2 cana frunze de pantrunjel tocat
  • 1/2 cana de nuci macinate
  • 1/4 de cana de busuioc verde tocat

Modalitate preparare

Se pune la fiert quinoa intr-o oala medie impreuna cu 4 cani de apa. Se condimenteaza cu sare, se acopera, se reduce focul la mediu-scazut si se fierbe pana cand quinoa este fraged, dar nu zemos, timp de 12-15 minute. Se scurge si se lasa in oala timp de 15 minute. Dupa acest timp se amesteca cu o furculita si se lasa sa se raceasca.

Se taie dovlecelul in feliute subtiri, unele pe orizontala altele pe verticala. Se pun dovleceii intr-un castron mare, se condimenteaza cu 2 lingurite de sare si se acopera. Se lasa astfel pana cand se inmoaie, pentru circa 15 minute. Clatiti sub apa rece si scurgeti bine, punandu-i pe un pat de prosoape de hartie.

Intr-un bol mediu se amesteca parmezanul, otetul, coaja rasa, zeama de lamiae, treptat picurandu-se si uleiul. Asezonati dressingul cu sare si piper.

Amestecati dovecelul, quinoa, patrunjelul, nucile si busuiocul intr-un bol mare. Turnati dressingul deasupra, amestecati si acoperiti. Se decoreaza cu 2 lingurite de parmezan ras.

Secret de bucatarie

Pentru acest fel de mancare fara carne, care poate reprezenta o salata sau un fel principal, este recomandata folosirea de dovlecei mici sau medii pentru cea mai buna aroma.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *