Aceasta reteta de cartofi frantuzesti gratinati nu face parte din categoria de retete culinare frantuzesti ci este o reteta traditionala romaneasca. Iata cum trebuie sa prepari acesti cartofi frantuzesti la cuptor cu smantana:
- Spala bine cartofii si pune-i intr-o oala la fiert, apoi lasa-i sa se raceasca si curata-i de coaja. Nu-ti dam un timp de fierbere exact pentru cartofi pentru ca acesta depinde de marimea cartofilor. De regula, cartofii se verifica daca sunt fierti, strapungandu-i cu o furculita.
- Fierbe ouale timp de 10 minute, cronometrand din momentul in care apa incepe sa fiarba.
- Taie cartofii si ouale felii.
- Unge bine cu unt o tava sau un vas termorezistent si aseaza in straturi feliile de cartofi, putina sare, smantana, feliile de oua, si branza rasa sau cascaval.
- Continua cu astfel de straturi pana epuizezi ingredientele, in asa fel incat ultimul strat sa fie unul de cartofi, acoperit cu smantana si cascaval ras(sau branza).
- Se tin la cuptorul incins in prealabil la 180° C, pana se rumenesc.