Dieta cu Cruditati

DIETA-CU-CRUDITATI1.jpg

Considerata de catre discipolii sai o cura de slabire, un regim de detoxifiere sau nou un stil de viata, dieta cu cruditati (raw food diet) prezinta  avantaje reale. In functie de obiectivele tale, dieta cu cruditati (tinuta asa cum trebuie) te va ajuta sa slabesti destul de rapid, dar si sa iti cureti organismul, sa iti recastigi stralucirea pielii, sa recapeti energie si vitalitate.

Dieta cu cruditati este o cura cu efecte de purificare, insanatosire si reintinerire deosebite, dar si unul dintre cele mai riguroase regimuri de acest fel cunoscute de medicina naturista. Dieta cu cruditati are o eficienta foarte mare, fiind recomandata in special pentru cei care vor sa rezolve probleme de sanatate majore sau sa obtina efecte rapide de reintinerire si armonizare corporala.

Dieta cu cruditati/ Raw food diet

Dieta cu cruditati/ Raw food diet

In functie de perioada pentru care vrei sa tii dieta cu cruditati si de scopurile tale, iti recomandam sa te adresezi intai unui medic, apoi sa ai grija sa respecti urmatorii pasi, esentiali in buna desfasurare a dietei.

Perioada de pregatire a dietei cu cruditati

Inaintea inceperii propriu-zise a dietei cu cruditati este necesara o perioada de adaptare a organismului, de 7-10 zile, in care anumite alimente vor fi eliminate din dieta.

Alimente interzise: produsele de origine animala (carnea, ouale), mancarurile preparate prin prajire, alimentele conservate, alimentele nenaturale care contin E-uri, cafeaua, alcoolul, tutunul, dulciurile (zaharul).

Alimente permise in dieta cu cruditati: cerealele integrale (fulgi de grau, ovaz, orz, orez integral), alimentele naturale (fructele, legumele, nucile si emintele neprajite, uleiul presat la rece).

Dieta cu cruditati propriu-zisa

Durata curei propriu-zise cu sucuri si cruditati se poate intinde de la 3 saptamani pana la doua luni si jumatate.

In aceasta perioada vor fi excluse complet din alimentatie:

  • toate alimentele preparate termic (prin fierbere in apa sau in abur, prin prajire, prin coacere)
  • orice fel de carne sau preparate din carne
  • orice aliment care contine conservanti chimici, amelioratori de gust, aroma si culoare;
  • zaharul si orice fel de produse care contin zahar
  • branzeturile fermentate, ouale.

Exista variante ale dietei cu cruditati care includ si renuntarea completa la lapte si la toate preparatele pe baza de lapte.

Alimentatia dietei cu cruditati

  • fructe si legumele proaspete
  • cerealele integrale ca atare, sub forma de faina (grau, orez, secara, mei) sau sub forma de fulgi obtinuti prin metode mecanice (orz, ovaz, grau)
  • nuci si seminte: seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, nuci, susan, alune, arahide
  • uleiurile presate la rece: floarea soarelui, susan, masline, dovleac
  • leguminoase germinate: soia, fasole, lucerna
  • mladite verzi de cereale: orz, ovaz, grau

Desi initial ai putea crede ca tot ceea ce vei manca este salata, exista, in ziua de astazi, o multime carti de bucate, site-uri si comunitati dedicare miscarii row food (vezi capitolul de referinte), locuri in care poti gasi nenumarate retete delicioase, unele foarte apropiate ca gust si aspect de cele din bucataria traditionala… doar mai sanatoase.

Sucurile in dieta cu cruditati

Sucurile sunt alimentul cel mai activ din punct de vedere terapeutic in acest regim cu cruditati. Ele sunt cel mai usor de asimilat, energia consumata pentru a fi digerate fiind minima. Fiind consumate proaspete, activitatea lor enzimatica va fi maxima, ceea ce va permite accelerarea proceselor de detoxifiere, vindecare si refacere.

Pentru a obtine efecte maxime in cura cu sucuri si cruditati, mai ales in cazul bolilor grave, in primele 3-10 zile se consuma doar sucuri, fara nici un alt fel de aliment.

  • se obtin prin stoarcerea legumelor si fructelor bine spalate si curatate
  • se prepara pe loc sau cel putin zilnic, trebuind sa fie proaspete. Cu cat momentul consumarii este mai apropiat de cel al prepararii, sucul este mai activ din punct de vedere terapeutic
  • nu se fierb, nu se consuma reci (de la frigider), ci numai la temperatura camerei
  • in general, nu se combina sucurile de legume (care sunt bazice) cu cele de fructe (care sunt acide);
  • fructele din care se fac sucurile trebuie sa fie bine coapte; nu trebuie sa fie nici imature (crude), nici fermentate (cazuri in care pot produce tulburari digestive de nedorit iar efectul lor terapeutic este mult diminuat).

Salatele, in cadrul dietei cu cruditati

Salatele de legume impreuna cu cerealele integrale sunt baza calorica a meniurilor in cadrul dietei cu cruditati. Uleiul folosit la prepararea salatelor si oleaginoasele au un aport caloric esential (o cantitate de 100 de grame de nuca rasa, de exemplu, are un aport caloric cu 150% mai mare decat 100 de grame de carne), care permite mentinerea unei stari de vitalitate normala.

Salatele de fructe sunt preparate atat din fructe crude in stare proaspata, cat si din fructe uscate (stafide, fructe de padure, caise, smochine). In anumite afectiuni (cancer, obezitate) nu se admite adaugarea de miere la aceste salate. Cantitatea de miere consumabila, in orice forma, este stabilita in general la 6 lingurite pe zi.

Revenirea la alimentatia normala, in urma dietei cu cruditati

Revenirea la alimentatia preparata termic, dupa finalizarea dietei cu cruditati, se face gradat, in minimum 10 zile, in asa fel incat organismul sa se poata obisnui cu alimentele reintroduse in alimentatie.

  • in primele cinci zile, alimentatia ramane in proportie de 75% aceeasi cu cea din perioada dietei cu cruditati
  • primele alimente preparate termic introduse in dieta vor fi supele din legume – foarte usoare, putin condimentate, cu mult zarzavat
  • din a sasea zi se introduc piureurile de legume, tocanele; proportia de hrana preparata termic poate fi crescuta usor pana ajunge la 50% din total;
  • timp de doua saptamani de la terminarea dietei cu cruditati sunt interzise conservele si prajelile (desi este bine sa le eviti cat mai mult timp, sau chiar permanent)
  • timp de o luna dupa terminarea curei cu sucuri si cruditati este interzis consumul de carne, alimente conservate chimic, orice fel de aliment care prezinta semne de alterare

Scopul dietei cu cruditati este acela de a obtine scaderea rapida in greutate, de a detoxifia organismul si de a rezolva probleme de sanatate (dintre care unele foarte serioase, precum cancerul, leucemia, etc). Totusi, o dieta de cateva saptamani nu poate face minuni, daca nu este urmata de un stil de viata adecvat, cu o alimentatie sanatoasa, echilibrata, care sa tina cont de nevoile corpului si de motivele care te-au determinat sa tii dieta cu cruditati.

Cu alte cuvinte, ca dupa orice dieta, daca in momentul finalizarii acesteia te intorci la un stil de viata dezechilibrat, kilogramele in plus se vor intoarce cu rapiditate, la fel si toxinele si problemele digestive sau de sanatate.

Precautii si contraindicatii la cura cu sucuri si cruditati

In afectiunile cu retentie de lichide (ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, renala, hipertensiune arteriala) se recomanda multa prudenta in administrarea sucurilor si a ceaiurilor.

Persoanele subponderale, anemice, cu o vitalitate foarte scazuta nu vor urma acest regim. In cazul bolilor foarte grave, la care acest regim este o ultima solutie, se recomanda supravegherea atenta de catre un medic specialist.

Referinte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *