Dieta Australiana

DIETA-AUSTRALIANA.jpg

Dieta Australiana, dezvoltata de Manny Noaks si Peter Clifton de la CSIRO iti permite sa slabesti sanatos, mancand atat cat ai nevoie (si tot ceea ce iti place), respectand proportiile dintre alimente.

Institutul CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – http://www.csiro.au/) reprezinta unul dintre cele mai cunoscute entitati din Australia, dedicate studiului stiintific in diferite industrii, precum agricultura sau alimentatia.

Dieta Australiana

Dieta Australiana

Teoria dezvoltata de catre acestia, si care sta la baza Dietei Australiene, este simpla: corpul uman are nevoie de un echilibru intre principalele tipuri de nutrienti, pentru a se putea dezvolta armonios. Mai precis, autorii Dietei Australiene iti recomanda sa respecti ponderea de 33% proteine, 36% carbohidrati si 26% grasimi, pentru a reusi sa slabesti si a avea o sanatate impecabila.

Ce trebuie a mananci in cadrul Dietei Australiene?

Proteine sanatoase: carne, peste si lactate

Cunoscute pentru principala lor calitate, aceea de a oferi satietate, proteinele te ajuta sa iti cresti masa musculara, sa arzi mult mai usor grasimile si sa fii satula, o perioada mai mare de timp. Trebuie sa acorzi cea mai mare atentie proteinelor slabe si sanatoase (precum pestele, foarte bogat in grasimi bune – acizi omega 3), dar vei putea manca si carne rosie, de exemplu.

Dieta Australiana, desi incurajeaza consumul de proteine, subliniaza importanta de a nu exagera, atunci cand vine vorba de acestea. Ele trebuie consumate intr-o proportie de 33%, orice cantitate suplimentare nemaifiind benefica pentru organism: consumul de carne in exces conduce la eliminarea unor cantitati mari de acid uric, putand cauza boli de rinichi si artrita.

Carbohidratii sanatosi: cereale integrale, fructe si legume

Pentru a avea o alimentatie sanatoasa si echilibrata, este foarte important sa consumi carbohidrati sanatosi, responsabili pentru energie, buna dispozitie, vitamine si minerale esentiale.

Proportia acestora este de 36%, impartiti intre cele 3 mese principale ale zilei.

Grasimi sanatoase: peste, seminte si nuci

Asa cum stii deja, ideea cum ca toate grasimile sunt nesanatoase este total gresita – acestea sunt esentiale pentru ca organismul sa primeasca vitaminele de care are nevoie, pentru a conferi senzatia de satietate si chiar pentru topirea kilogramelor in plus. Trebuie sa incluzi in meniul tau grasimi recomandate, precum portii de peste (care are omega 3), nuci si seminte crude, ulei de masline sau alte uleiuri presate la rece.

Hidratarea: foarte importanta pe tot parcursul zilei

Alimentatia sanatoasa merge mana in mana cu o hidratare completa a corpului (cel putin 2 litri de apa pe zi, distribuiti pe tot parcursul zilei), absolut necesara pentru imbunatatirea procesului de digestie, pentru realizarea schimburilor la nivel celular, pentru a elimina starea de oboseala si pentru a pastra frumusetea si supletea tenului.

In Dieta Australiana nu trebuie sa calculezi calorii – ci doar sa numeri portiile!

Ai voie de toate… dar trebuie sa fii atenta la numarul total de portii, pentru fiecare element in parte. Astfel, iti va fi cu mult mai usor sa iti creezi meniuri sanatoase si sa iti tii sub control dieta, chiar si atunci cand esti la restaurant.

  1. Proteine: 3 portii de 100g, impartite intre masa de pranz si cina (o portie la pranz, doua la cina). Asa cum spuneam, este important sa mananci peste (cel putin de 2 ori pe saptamana, la pranz), dar poti alege si carne rosie (de maximum 4 ori pe saptamana, seara).
  2. Paine integrala: doua portii de 35g, care pot fi inlocuite odata pe zi cu un cartof (150g), orez integral (30g) sau paste (40g).
  3. Cereale integrale: o portie pe zi de 40g – musli, cereale de ovaz sau secara
  4. Lactate: doua portii pe zi (chiar trei daca veti consuma numai 2 unitati de proteine) – 250ml lapte degresat, 200g de iaurt natural, 25g branzeturi naturale sau 50g din cele light.
  5. Fructe si legume: doua unitati de fructe pe zi (150g fruct sau 100ml suc neindulcit) si minimum 2,5 unitati de legume preparate usor (150g fiecare)
  6. Grasimi sanatoase: 3 unitati grasimi (o lingura de ulei sau 20g seminte)

In functie de modalitatea de preparare a ingredientelor (evident iti recomandam sa nu prajesti nimic), poti ajunge la 1,300 de calorii zilnic, adica exact ceea ce ai nevoie pentru a slabi fara sa te infometezi si fara sa faci rabat la sanatate!

Meniul in Dieta Australiana

Mic dejun
– un pahar mare de lapte degresat (250ml, 115cal)
– 1 ceasca de cereale de secara

Gustare
– o banana (12g, 78cal)

Pranz
– 300g de legume fierte la aburi (dovlecei, brocoli si conopida) cu o lingura de ulei de masline, zeama de lamaie si condimente (118 cal)
– o bucata de branza feta
– o felie de paine integrala (35g, 78 cal)
– o para de dimensiuni medii (50g, 78 cal)

Gustare
– un iaurt degresat natural (200ml) cu 20g migdale crude (224 cal)

Cina
– carne de vita la gratar (200g, 280 cal)
– 150g salata verde amestecata cu ulei de masline (75cal)
– o felie de paine integrala (35g,78 cal)

Vrei sa servesti masa la restaurant?

Nimic mai simplu, aceasta dieta iti permite sa mananci de oriunde te-ai afla! Avand in vedere ca nu trebuie sa numeri caloriile, poti sa iti alegi orice din meniu, atat timp cat stii din ceea ce este compus felul respectiv si poti estima portiile.

Alege o salata mare cu carne de pui, un peste la gratar cu garnitura de orez salbatic si salata verde, sau carne de vita cu legume la gratar.

In cazul in care iti doresti sa bei alcool, te sfatuim sa nu faci asta inainte de masa, pe stomacul gol – acela este momentul potrivit pentru a bea apa!

Referinte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *