Infodemie vs Epidemie: Un dialog despre comunicarea corectă

hqdefault.jpg

Omenirea se află într-unul dintre sutele sau miile de „puncte-cheie” care, de-a lungul timpului, Omenirea se află într-unul dintre sutele sau miile de „puncte-cheie” care, de-a lungul timpului, au rămas sau nu în istorie – fie că a fost vorba despre epidemii, războaie sau alte evenimente care au cauzat decese. De data aceasta, toată puterea de concentrare a planetei se raportează la apariția noului coronavirus provenit din Wuhan, un tip de coronavirus (SARS-CoV-2) despre care la momentul apariției nu se știau prea multe. Indiferent de natura evenimentului impactant prin care trecem, mecanismul care duce la producerea unei infodemii, procedeul prin care dorința de a fi informați ne transformă în victime ale manipularii, este mereu asemănător.

Conform unui studiu publicat în Science Magazine în anul 2018, știrile false se răspândesc de aproximativ 10 ori mai repede pe rețelele de socializare decât cele reale, fundamentate. O platformă de știri care se respectă ar trebui să evite diseminarea de informații neverificate, ar trebui să consulte numai surse oficiale și să evite afirmațiile care pot induce stări de panică. Epidemiologia clasică ne spune că panica populației este unul dintre factorii majori care contribuie la extinderea epidemiei/pandemiei.

Luana Ibacka o are ca invitată pe Mihaela Tudor, specialist PR și Personal Branding. Cu o experiență de 14 ani în jurnalism și comunicare, Mihaela este un antreprenor inovator, soție și mamă a doi copii. Este CEO al primei agenții de PR & Personal Branding din București, TUDOR Communication, formată exclusiv din foști jurnaliști, câștigătoare a Small Consultancy of the Year 2018 la Romanian PR AWARD.

În linii mari, vom discuta despre cum ne putem proteja de falsele știri apărute în media și cum ne păstrăm calmul și realismul în situațiile de această natură.

✔Ce este și cum se transmite virusul mediatic?
✔Ce este infodemia și cum agravează situația unei epidemii?
✔Despre manipularea maselor și războaiele psihologice și cum ne putem proteja de gândirea irațională.
✔Cum ne redobândim libertatea de gândire?
✔Cum căutăm sursele credibile de informare?
Vizionare plăcută!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *